Bo i Norrtälje – Roslagens huvudstad

Norrtälje är en liten stad som passar många att bo i. I Norrtälje får du den där fantastiska småstadskänslan genom hela stadskärnan. Du har även alltid nära till sjöar och hav – vilket gör att staden upplevs som en skärgårdsstad. Norrtälje beskrivs ofta av sina besökare som ”Roslagens huvudstad”.

Norrtäljes skärgård

Norrtäljes skärgård är en dröm för den som tycker om att vara ute till havs. Norrtäljeviken är trevlig om man inte vill åka så långt, men ändå önskar en egen klippa att sola och bada från, eller om man satsar på att fånga storgäddan.

Vill du däremot komma till riktigt vacker skärgård borde du åka längre ut, så som ut mot Kappelskär, Idö, Tyvö, Gisslingö osv. Där kan du hitta riktiga smultronställen i form av ljusa släta bergshällar, klart vatten och öppet hav.

Norrtäljes stadskärna – en småstad med gemenskap

Norrtälje, eller ”Norrtan” som det kallas på ortspråk, är en stad med en fin gemenskap mellan företagare, privatpersoner och offentliga profiler. Går du genom staden tillsammans med en entreprenör; kanske en butiksägare, frisör eller stans skickligaste reklamkille? Då kan du ge dig tusan på att entreprenören kommer hälsa på en person minst var femtonde minut. Känner du någon som jobbar någonstans i Norrtälje? Då är det inte omöjligt att personen sticker ut huvudet genom fönstret plötsligt, bara för att hinna säga hej.

Dit jag vill komma är att Norrtälje är en fin småstad med söta små trähus och kullerstenar i stadskärnan. Men det är främst stämningen bland personerna som gör att det upplevs som en småstad. Många har bott i Norrtälje i hela sitt liv, eller flyttat tillbaka när man blivit äldre. ”Alla känner alla” säger vissa. Men mycket handlar om den där typiska småstadsartigheten där man hälsar på alla man känner igen, även om man egentligen inte känner varandra.

Bo i Norrtälje och var med i utvecklingen

Norrtälje är en stad som ständigt utvecklas. Framförallt har det byggts en hel del bostäder de senaste åren – perfekt för dig som är sugen på att bosätta dig i Norrtälje. Nu är även arbetet att utveckla Norrtälje hamn igång, ett projekt som väckt mycket känslor och ett stort intresse. Hamnen utvecklas till en utökad stadskärna och man kommer ta till vara på att Norrtälje faktiskt är en fin hamnstad och utveckla det till en mysig stadsdel. Vill du veta mer om hur Norrtälje var förr i tiden? Här kan du läsa om Norrtäljes historia.

Kulturlivet i Norrtälje

Norrtälje är även en stad som värnar om kulturen och har diverse roliga evenemang. Bland annat marknader, stadsvandringar, konstutställningar i ån, teaterframträdanden och det finns även bibliotek, musikskola och en stor konsthall där olika konstnärer kan ställa ut sina kreationer. Så är du en kulturälskare så borde Norrtälje passa dig alldeles perfekt.

Från småstad till storstad

Norrtälje upplevs ofta som liten stad, men handlar det om hela Norrtälje kommun så är det faktiskt riktigt stort! Det kan lätt ta ett par timmar om man åker från centrala Norrtälje till allra längst ut på Singö, in i skogarna i Edsbro eller liknande. Men trots att Norrtälje erbjuder den där fina småstadskänslan så kan du även lätt nå storstadspulsen, så som i Uppsala och Stockholm.

Med hjälp av lyxiga dubbelbussar som går var femte minut når du Stockholm på cirka en timme. Är du en van Norrtälje-Stockholm-pendlare? Då kanske du känner igen dig i pendlarartikeln?

Text och bild: Julia Pettersson