Camp Roslagen utbildar framtidens ledare

Camp Roslagen 2019 pågår mellan 16-20 juni

Camp Roslagen 2018: På söndagsmorgon den 17 juni 2018 samlades 540 barn och 85 ledare på konstgräsplan i Norrtälje för att inviga årets upplaga av Camp Roslagen. För några år sedan var målet att få ihop en camp med 400 barn. Nu är absoluta maxgränsen nådd. Fullfart – underbart – Norrtälje såklart!

Ett smörgåsbord av rörelseglädje

Camp Roslagen startades för åtta år sedan för att aktivera barn och unga och för att få upp intresset för föreningslivet. På veckans agenda står fotboll, ishockey, friidrott, simning, gymnastik, judo, parkour, dans och sportmix för den som vill variera mellan olika grenar. Under veckan får barnen dessutom möjlighet att testa på nya grenar och aktivitetsformer. Som ett smörgåsbord av rörelseglädje. Camp Roslagen samlar inte bara barn från Norrtälje stad – med finns barn från hela kommunen och även sommargäster.

Uppvärmning dag 4 med Studio Karma.

Ledarna är nyckeln till framgång

Projektledare Linda Wrangell-Sjögren berättar att stämningen är på topp. Även om det med så många barn blir lite av en berg-och-dal-bana med långa, intensiva dagar och många nya intryck. Det går alltså inte annat än att imponeras av det jobb Linda, tillsammans med övriga ledare, gör.

”Jag vill verkligen ge en stor eloge till alla ledare. Vi träffas varje morgon innan vi börjar, och varje eftermiddag när dagen är slut för att gå genom dagens händelser och samla våra tankar. Det är så viktigt att boosta ledarna, speciellt dag tre då både barn och ledare börjar bli trötta. Alla de här ungdomarna gör ett otroligt jobb. Därför ska de verkligen hyllas till skyarna för sin insats.”

Ledarutbildningen startar i april och för många är detta det första sommarjobbet. Alltså är det oerhört viktigt att motivera ledarna, såväl som barnen. Under utbildningen lär ledarna sig olika ledarskapstekniker och får träffa chefer och inspiratörer från olika områden, för att få en inblick i olika ledarroller. I år låg fokus på att lära sig om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Dessutom fick de besök av MAN i Roslagen, för att lyfta problematiken kring machokulturen inom idrotten.

Peppa varandra och lära av andra

För femtonåriga Emil Eriksson är detta första sommarjobbet. Det märks tydligt att barnen tycker om honom.

”Det har varit en intensiv och prövande vecka, men att det känns jättekul att känna att jag kan hjälpa till. Det är kul att kännas som om man behövs och att barnen ser en som en förebild.”

Mikael Wiman, eller Snygg-Micke, som han kallas på campen, är ledare andra året i rad. Han är aktiv i Norrtälje Gymnastikförening och kom in på Camp Roslagen den vägen. Till vardags jobbar han som lärare och gör alltså detta på sin semester.

”Det bästa med Camp Roslagen är att känna den enorma glädjen som finns här. Det var jätteroligt förra året, och det är otroligt inspirerande att se barn, i olika åldrar, få upp ögonen för nya grenar. Det gynnar vår, men även andra, föreningar i Norrtälje, jättemycket.”

Emil och Snygg-Micke håller stämningen på topp på Camp Roslagen.

Efter mitt samtal med Linda och hennes ledarkolleger är jag oerhört imponerad. Camp Roslagen är alltså inte bara ett idrottsevenemang. Camp Roslagen handlar om att peppa varandra och lära sig av andra. Linda och hennes högra hand, Ebba, gör ett enormt jobb för att utbilda framtidens ledare som sedan med sin peppande, glada attityd sprider positiv energi och fungerar som förebilder för bygdens barn. Här får barn och unga möjligheten att se glädjen i att röra på sig, vara aktiva och ställa upp för andra och för föreningslivet. Något som är viktigare idag, än någonsin tidigare.

Att Camp Roslagens gäng gör en hjälteinsats för Norrtälje – det är solklart!

Fullfart – underbart – Norrtälje såklart!

Här kan du läsa mer om Studio Karma.

Text: Anna Nöjd