Ankaret i Norrtälje kommunvapen

Varför är ankaret i Norrtälje kommunvapen upp och ned?

Norrtälje kommunvapen. Det upp och nedvända ankaret, vi ser det varje dag – från buss- eller bilfönstret, från cykeln, när vi tar en promenad eller när vi scrollar flödet i sociala medier. Vi tar det för givet, för så ser ankaret helt enkelt ut. Men när det kommer till kritan: Hur många av oss vet egentligen varför ankaret på Norrtälje kommunvapen är upp och ned?

Historien om Norrtäljes kommunvapens ankare

Enligt utsago föreskrev Gustav den II Adolf, i samband att Norrtälje fick stadsprivilegier 1622, att staden skulle ha ”ett oprest ankare” i sitt vapen. Kommunen tog ankaret till kommunvapen 1971 . Men det besvarar ju inte frågan varför ankaret skulle vara upp och ned. Tydligen råder det delade meningar om betydelsen av ankarets riktning. På vissa ställen påstås det att ankaret är upp och ned för att skilja Norrtälje kommunvapen från övriga liknande. Men den förklaringen känns ju en aning tråkig.

Norrtälje hamn

En stad i rörelse…

Den allmänna sanningen verkar vara att ett upp- och nedvänt ankare symboliserar ’ett skepp på väg’. Att man då såg Norrtälje som en stad i rörelse – Att ankaret skulle symbolisera utveckling.

Eller kanske ett gäng missnöjda fiskare

Andra påstår att ett ankare är upp och ned då du kastar ut det och att det därför är upp och ned i vapnet. Vissa säger att det är tecknet för framgång: Uppåt, framåt. En annan variant är att ankaret är upp och ned för att fiskarna var missnöjda med skatten som lades på fiskenäringen. Därför höll de ankaret upp och ned då de kom in till hamnen med sin fisk. Någon påstår att det helt enkelt är för att Norrtälje är en hamnstad och att ankaret välkomnar båtförare in i hamnen – De behöver inte ankra på redden.

En obetald skuld till kungen…

En av våra följare på Facebook hade hört att anledningen är att Norrtälje stad lånat pengar av kungen. Av den anledningen vände han på ankaret. Kungen skulle sedan vända tillbaka ankaret då skulden var betald. Detta gjordes aldrig och därmed förblev ankaret ”oprest”.

Eller helt enkelt ett rospiggsankare

En helt annan teori är att det helt enkelt är i Rospiggarnas anda att göra tvärtom. Om alla andra skärgårdskommuner har ett ankare åt rätt håll, ja, då ska vi banne mig svänga vårt upp och ned. Personligen älskar jag de udda teorierna. Det vore ju fantastiskt om ankaret symboliserar arga fiskare, en obetald skuld och nästan ännu mer kul om det är ett resultat av den mentalitet som råder i området.

Lånad bild från nordicposters.com

Felvänt ankare eller ett klockrent PR-trick?

Hur svaret än lyder är det ju ett genialiskt drag att svänga ankaret upp och ned. Ett perfekt PR-trick. Oavsett om en bara är nyfiken på anledningen, irriterar sig på att det är upp och nedvänt eller älskar det, är det en snackis. Det gnager i den som icke får veta sanningen. I vissa länder betyder till och med ett upp och nedvänt ankare otur, vilket gör att ankaret förbryllar även turisterna. Alla ställer sig frågande till detta ankare.

Kanske landets bästa kommunvapen

Hur det än är, och vilken sanningen än är, måste det ju vara ett av landets bästa kommunvapen. Eftersom vi snackar om det. Det engagerar och väcker frågor som får de mest otippade svaren. Därför anser vi att ni ska fortsätta spekulera i anledningen till att ankaret är upp och ned. Så får vi få fler roliga historier till samlingen.

Här kan du läsa mer om Norrtäljes historia.

Text: Anna Nöjd