10 saker som bara du som pendlar från Norrtälje (till Stockholm) kommer känna igen dig i

1. Känslan av att lyckas tima en X-buss

Du har smällt igen bildörren och snubblat på skosnörena med ett jättekliv samtidigt som du letar efter plånboken och ditt Accesskort. Väl framme vid hållplatsen räknar du med att få kliva på en sömnig, vanlig 676. Men icke! Pendlargudarna är med dig och istället glider en vacker och ståtlig 676X in och du har i ett slag tjänat in 3 minuters pendlingstid idag!

2. Känslan när du inser att du når Campus Roslagen och bussen kommer åka halvtom

Du har klivit på bussen på busstationen har hunnit inbilla dig att –Oj, vad skönt, idag kan jag vräka ut mig på två säten. Tills det går upp för dig – Bussen ska ju stanna på Campus också! Du ger en spontan måndag-morgon-domedags-profetia samtidigt som du bedömer om vädret kommer öka eller minska antalet påstigande vid Campus. Väl framme så står den gode bussvärden/värdinnan i sällskap med fyra andra personer. Lycka!

3. Hur pallar du pendla till Norrtälje?

Tre gånger per vecka frågar dina kollegor om hur du pallar att pendla till Norrtälje. Ja, vi ”pallar” att pendla 1 timme enkel resa varje dag. För det tar faktiskt inte mer tid än så. Dessutom kan vi under den tiden käka frukost, ta extra sovmorgon, jobba, läsa (det man gjorde innan Storytel och som är vansinnigt mycket mer trivsamt) riktiga böcker, sminka sig och så vidare. Men kom ihåg en sak alla pendlare – Gör inte som 23-åringen på punkt 5. Nej. Aldrig. Nej.

4. Ångesten när du räknar all pendlingstid

Det där med att räkna på hur lång tid du ägnar åt att pendla varje vecka, månad och år. Det är något du borde sluta med. Som vi sa i förra punkten så tar det alltså en timme enkel resa. Men även den bäste kan ibland råka summera antalet timmar som man spenderar på buss och tunnelbana under en vecka eller ett år. Men när siffror ramlar iväg och en inser att motsvarande tid skulle kunna räcka till ett par veckors extra semester eller oändliga mängder sovmorgnar, då är det bäst att ramla tillbaka till ljudboken och tänka ”Det tar en timme enkel resa”.

5. Glädjen när mobilbatteriet tar slut för den 23-åriga snackpåsen

Vissa har en enorm tendens för att berätta om alla sina problem under bussresan. Här presenterar vi ett vanligt exempel på en pendlingsperson som delar med sig av sina problem lite för mycket:
–”Alltså, Niklas sa att jag bara brydde mig om mig själv när jag sa att jag ville gå ut i lördags, medans han tyckte att vi skulle stanna hemma och ta en myskväll. Alltså, fattar inte han att man måste leva lite också. Det är ju det enda han gör. Lottas kille och hans kompisar är ju typ alltid med. Jag fattar inte vad som har hänt med Niklas. Men du gumman, min mobil dör nu – jag ringer dig när jag har kommit hem. Okej. Puss.”
Tack pendlarguden!

6. Lyckan över en fönsterplats

Nej, jag menar inte de längst till vänster eller längst till höger längs bussens långsidor. Jag menar längst fram, högst upp. Så nära kommer man sällan att uppnå en av barndomens drömmar – att köra buss. Visst, nu är du vuxen – so what? Fram med extraratten inköpt på Lekia och kör!¨

7. Gratis frukost och mellis

Du känner igen den. Gratis-kaffe-muggen-gjord-av-papp som innehåller ungefär 25 cl. När den som fått äran att stå och dela ut gratiskaffe just denna novembermorgon när du behöver den som mest, dessutom har fått med sig trekantsmjölk, är lyckan total. Tror du. Väl framme vid T-centralen bjuds det dessutom drickyoghurt, någon form av Risifrutti och en färdig Wasaknäckemacka. DÅ är lyckan gjord. Typ som all-inclusive-pendling.

8. Stressen när man missar en buss

Trots att det är ungefär 7,5 sekunder till att nästa buss kommer så smyger sig stressen på. Upp med mobilen, kolla/svara på några mail, gå ett varv runt hållplatsen, herregud – kommer ALDRIG nästa buss?

9. Känslan efter en AW i stan när det är 7,5 timmar till nästa buss

När världen är emot dig. Du missar bussen efter en sen kväll i Stockholm: ”Hej hjärtat, jaså, sov du? Du, skulle du kunna hämta mig? Nej, i Stockholm på Tekniska. Jag missade bussen.”

10. Livet som pendlare – en småförälders våta dröm

Mängden extratid som pendlingen mellan Norrtälje och Stockholm för med sig är som en dröm för småbarnsföräldrar. Ljudböcker, vanliga böcker, filmer, serier, tupplur, kontemplation. Vi som pendlar hör förmodligen till de mesta belästa människorna härifrån till Stockholms stadsbibliotek.
Till sist, de som pendlade mellan Norrtälje och Stockholm förr hade förmodligen inte en riktigt lika njutbar resa – eller lika snabb. Läs om Norrtäljes historia i kompaktformat här (tar ungefär lika lång tid att läsa som tunnelbanan tar på sig mellan Danderyd och Bergshamra).

Text: Tommy Kårlin
Bild: Nobina