Norrtäljes bästa smultronställe

Norrtäljes smultronställen – platser vi älskar i Norrtälje

Norrtälje är fullt av smultronställen. Men det är lätt att bli hemmablind och glömma bort att stanna till och ta in omgivningen när en har tillgång till allt det vackra varje dag. För dig som är född och uppvuxen i staden är alla vackra platser kanske självklarheter. Men vi tycker det är värt att påminna om allt det magiska som finns i världens mysigaste småstad. Så att du nästa gång du passerar kan stanna upp, se dig omkring och återigen förälska dig i Norrtälje. Och för dig som inte bor här vill vi presentera några av guldkornen.

Omgivningar nära Norrtälje hamn och Hamnhus1

Smultronställe nr 1: Lilla Torget

När jag stänger ögonen och tänker på Norrtälje är detta den första platsen som dyker upp i huvudet. Det finns någonting så pittoreskt, familjärt, vackert och lugnande över detta lilla torg. Ett litet torg som på sitt eget pittoreska och anspråkslösa sätt ger hela stadskärnan lite mer karaktär. Och som är lika vackert oavsett årstid och väder. Genom att vara just Lilla Torget – inte mer, inte mindre.

Hamnbron

Den här platsen knyter ihop allt det Norrtälje är på en och samma gång. Du har stadskärnan på ena sidan,  ån vid dina fötter, Norrtälje Hamn och den nya delen av Norrtälje precis intill. Landmärket S/S Norrtälje ligger förankrad vid bron och du hör sorlet från Åtellets uteservering. Här knyts allting samman och öppnas upp mot havet och skärgården. Småstaden möter havet och friheten.

Intresserad av mer info om Norrtälje? Läs mer här.

Omgivningar nära Norrtälje hamn och Hamnhus1

Gustav Adolfsparken – ett smultronställe mitt i stan

Detta är en gemytlig liten park mitt inne i centrum, men som ändå på något sätt lyckas kännas helt avskild. Ett tvättäkta smultronställe. Här kan du lugnt sätta dig ned på en av bänkarna och käka en glass och lyssna på ljuden av ån eller titta på människor som rör sig i småstaden. Det blir som en bakgård, där du kan ta dig en välförtjänt paus, efter att vandrat runt i butikerna eller besökt något av stadens populära caféer. Som ett litet andrum mitt i stan.

utkiksplatsen

Utkiksplatsen vid Bergsstugan

På den här platsen kan du verkligen andas in hela Norrtälje. Kanske inte det typiska smultronstället, men ack ett så viktigt sådant ändå. När du står här uppe ser du ut över hela centrum – över husen, torgen och centrum, över hamnen, över havsvikarna. Här uppe har du hela småstaden vid dina fötter, allting blir överskådligt och logiskt. En pärla, helt enkelt.

Kärleksudden – ett perfekt smultronställe

What’s not to love? Till och med namnet dryper av kärlek. Även här är du så himla nära småstadens sorl, men ändå på en helt avskild plats, med en helt annan uppgift än stadens små gator och torg. Oklart om det är de mysiga träden, om det är närheten till havet och skärgården, utsikten till Björnö gård, eller bara känslan du får när du står där som gör detta till den unika plats den är.

Grindskogen i Norrtälje

Alla vitsippsfyllda ängar runtom i staden

Snart är den här – den tiden på året när ängarna blir som mjuka mattor av grönt och vitt. Det är något alldeles speciellt med våren och känslan du får när du går genom ett hav av vitsippor, som badar i vårsol. När våren kommer behöver du inte gå långt i Norrtälje för att nå ett blommande fält – det finns i alla stadsdelar; från Vigelsjö till Grind och Borgmästarholmen. Håll utkik för snart är det den tiden på året!

Havsvikarna i alla sina skepnader

Det finns så många fina platser och smultronställen i Norrtälje, att det inte går att räkna upp dem alla. Men det går ju inte att skriva om Norrtälje utan att ta upp havet. I början av året fylls Instagramflödet av ofattbara rosa soluppgångar från vikarna. Den ena mer magisk än den andra. På hösten ligger dimman tät över vattenbrynet. Så vackert. Så lugnande. Och så Norrtälje.

Detta var några av våra absoluta favoritplatser. Men det finns ju så många fler. Vilken är din favoritplats?