Studio Karma – Yogastudio i Norrtälje

Bo i Norrtälje träffade Angelica Henriksson för att få höra mer om hennes yogastudio samt de övriga delarna av hennes verksamhet. Företaget har växt snabbt och stort både i aspekter som kvadratmeter, utbud och personal.

Angelica har inte alltid pysslat med Yoga. Hon jobbade tidigare tio år på Roslagens Sparbank samt var en inbiten hästtjej. Hon hittade yogan 2006 och hade det på sidan av sitt vanliga jobb på banken. Det där med att driva egen yogastudio tyckte hon verkade lite ”larvigt”, men i och med sitt brinnande intresse för yoga och att driva eget valde hon till sist att hyra en lokal för att hålla sina yogaklasser. Det kom allt fler som ville yoga hos Angelica och hon började leda yoga på heltid.
– Jag tror jag höll 14 yogaklasser i veckan, berättar Angelica.

Anledningen till att det blev så många yogaklasser var just för att hon ville erbjuda alla olika slags yogastilar, hon nämner några av dem:
– Hos Studio Karma kan man göra allt från gravidyoga, familjeyoga, yinyoga, medicinsk yoga, ”håll i hatten-yoga” till senioryoga, säger hon.

Hur nådde du framgångskonceptet?
– Ärligt talat tror jag framgångskonceptet var att skaffa familj. Jag fick två barn och var tvungen att lämna företaget i någon annans händer – och det funkade! Tre gånger har jag gått åt sidan och sett att det fungerar även om jag inte är där, företaget har bäring och jag har insett att jag inte är ensam med att brinna för Studio Karma.

Studio Karmas lokaler

För två år sedan flyttade hon verksamheten till lokalen i centrala Norrtälje, det är en lokal på 350 kvadratmeter, en liten och en större yogasal, butik, behandlingsrum och reception. Det är drygt 20 personer som jobbar på Studio Karma, ca 15 yogalärare både från Norrtälje, Stockholm och övriga världen.

Hur kom det sig att du även startade en butik?
– Den används som ett komplement till yogan, det är en mysbutik med småsaker som finns inom yogans värld. Butiken finns även som webbshop, säger Angelica.

studiokarma_yoga_norrtalje_boinorrtalje15

Vilka brukar gå på Studio Karmas yogaklasser?
– Vi har besökare i alla åldrar och både män, kvinnor och barn. Man kan följa en rolig cykel; någon hittar yogan i en tidpunkt av sitt liv, slutar efter ett tag men kommer sedan tillbaka på familjeyoga, bebisyoga eller liknande, säger hon.

”Ur kundens perspektiv ska yogan vara lättillgänglig”

Angelica drar paralleller till när det är svårtillgängligt; ”att sitta i en grotta och yoga och samtidigt bli vegan, eller där man måste vara skitsnygg och supersmidig för att gå på yoga”.

– Här på Studio Karma är det inga speglar, kom som du är och bara var! Så skönt att få sitt space och göra sin grej. Oavsett om det är lugn och skön yoga eller ett mer avancerat och svettigt yogapass ska du känna att det är en stund för dig, säger hon.

– Vi har drop in-klasser, ungefär 20 klasser i veckan. Olika tider och olika dagar i veckan. Eftersom det ofta är svårt att sätta upp sig på en kurs där det alltid är tisdagar kl. 18 i 10 veckor har vi valt att ha mycket drop in klasser. Dock har vi kurser också då det kan vara helt rätt för den som vill göra en förändring i livet, men annars är det ofta skönt att det är så pass flexibelt. Öppet har vi varje dag utom midsommar och jul.

studiokarma_yoga_norrtalje_boinorrtalje12

Studio Karma har växt så det knakar
– Företaget har hela tiden växt och utvecklats, men nu fajtas jag med svårigheten att lämna det på en platå och jobba med någon slags förvaltning, bara bli bättre på det vi redan gör.

Jennie som är yogalärare kommer in och hälsar. Hon berättar att tjejen från London landat och precis kommit till vandrarhemmet. Angelica förklarar:
– Vi tar in folk från hela världen för att kunna erbjuda den bästa yogalärarutbildningen! Jennie bor exempelvis halvårsvis i Indien och har varit med på flera av de yogaresorna Studio Karma gjort genom åren.

Berätta mer om Yogalärarutbildningen

– För att få fler duktiga yogalärare till studion startade jag yogalärarutbildningar. Då tar jag in internationella topplärare för att få en av Sveriges bästa yogalärarutbildningar.

Angelica fick upp ögonen för Barnyoga lustigt och hastigt i och med en kurs i Guatemala där amerikanerna berättade att ”this is it” – det var superhett, men i Sverige var Barnyoga ännu inte stort. 2009 hörde hon sig för och testade sedan att hålla yoga för barn i hennes umgängeskrets och det blev väldigt uppskattat.
– Svenskheten kom in och folk frågade efter diplom vid avslutad kurs och förskolor blev intresserade av utbildningen. På grund av omständigheterna valde jag att sätta ihop en trestegsutbildning för vuxna för att lära sig att instruera i barnyoga. Jag kör kurser i Göteborg och Stockholm men blir även utringd till vissa förskolor för att lära dem barnyoga. Många av de vuxna som börjar hålla yoga för barn hittar då även yogan för sin egen skull – det blir som en smyghälsoinsats, säger hon.

Vad tycker barnen om att yoga?
– Barnen kan yoga, de andas rätt, de vill röra sig osv. det blir svårare när man blir äldre , säger hon.

Mer om Angelicas barnyogautbildningar kan du läsa om på barnyoga.com

Yoga, behandlingar, butik och barnyoga – är det något vi missat?
– Vi har även Bollywooddans på Studio Karma. Även det är barfota utan speglar, både unga och gamla som är med på klasserna. Vi har även mindfullness och bodystressreduction.
– För mig har det varit viktigt att hålla mig till det jag tror på och har därför valt min egen stil för att inte konkurrera med gymmen och deras mer fitness-inspirerande värld, förklarar hon.

studiokarma_yoga_norrtalje_boinorrtalje14

Inne i Studio Karmas lokaler luktar det te och man går utan skor. Det finns massa fina saker att titta på och personalen är lugna och vänliga. Har du inte varit där kan jag helt klart rekommendera ett besök.

Text: Julia Pettersson
Foto: Matilda Broberg